Norra Norrland

Om man är trädgårdsintresserad och har tänkt att besöka norra Sverige, kan det vara värt att ta sig en tur förbi Baggböle. Byn ligger i skogstrakten väster om Umeå och förutom den natursköna omgivningen vid Umeälven, bjuder Baggböle på Sveriges nordligaste belägna träd- och buskträdgård. På en yta av totalt 16 hektar samsas över 2000 olika träd och buskar från hela världen, uppdelade efter olika områden som Östasien, Sibirien och Nordamerika. Strax söder om byn finns Umedalens Skulpturpark där den permanenta utställningen består av ett fyrtiotal skulpturer av både svenska och utländska skulpsommarstuga1törer, och skulpturparken visar även upp tillfälliga konstverk. Totalt har över 190 konstnärer lånat ut sina skulpturer till parken.

Om man reser nästan så långt norrut man kan komma i Sverige, anländer man till den lilla orten Jukkasjärvi. Orten är mest känd för sitt ishotell som slår upp portarna varje vinter, och som lockar besökare från hela världen. Själva hotellet är ett konstverk i sig, och byggs av is som bildats av den närbelägna Torneälvens vatten. Rummen inne i hotellet är unika då man varje år får hjälp av ett flertal konstnärer som alla sätter sin personliga prägel på dem. Det är definitivt ett besöksmål för konst- och kulturintresserade, och även om man inte kan eller vill övernatta finns det möjlighet att avnjuta en lugn stund i hotellets isbar. Nära hotellet finns Sámi Siida, ett återuppbyggt sameviste där man får träffa renar och se på samiska hantverk. I Jukkasjärvi finns också möjlighet att åka norrskensturer med hundspann och häst och vagn.

En annan intressant ort i norra Norrland är Jokkmokk, där det varje vinter arrangeras en marknad som fokuserar på det samiska kulturarvet. Marknaden har en 400-årig historia och det säljs lokala delikatesser och hantverk, hålls föreläsningar och utställningar, samt tävlas med både ren- och hundslädar. Förutom vintermarknaden finns ett fjällmuseum med interaktivt lärande som passar både vuxna och barn, och till museet hör en fjällträdgård med många fjällväxter för den botanikintresserade.