Öland och Gotland

På de två stora öarna Öland och Gotland finns det mycket intressant, speciellt i form av fornlämningar och vacker natur.

Om man tar en tur till Älekliwww-gotland-info_hr_100_70_visbynta på Öland, finns det möjlighet att besöka någonting så ovanligt som en kamelranch, där både barn och vuxna kan prova på att rida på en kamel. Det finns också diverse djur att klappa och en mindre lekplats. I närheten av Äleklinta finns också Borgholms slottsruin som är mycket välbevarad trots sin 900-åriga historia. Stora delar av ruinerna har fortfarande tak och man kan vandra genom de olika rummen. Under sommaren finns barnaktiviteter som hästridning, bågskytte och att prova på att måla sin egen riddarsköld. Det är tillåtet att ta med sig hunden till Borgholms slott, och det är fri parkering.

När man ändå befinner sig på Öland kan Ottenby vara värt ett besök. Där finns den välkända fågelstationen med guidade visningar där man får se på hur en ringmärkning går till. Den omkringliggande naturen hyser många olika fågelarter, och körvägen till fågelstationen kantas av markerna kring Ottenby Kungsgård där dovhjortar fritt strövar omkring och kan beskådas. Man kan även besöka fyren Långe Jan som är öppen för besökare större delen av året.

Utanför Lummelunda på norra Gotland finner man Lummelundagrottan, en av Sveriges största grottor. Parkeringen är avgiftsfri och förutom guidade visningar finns en speciell barnvisning där barnen får vara med och upptäcka fossil och småkryp inne i grottan. För äldre barn och vuxna finns även möjlighet till ett grottäventyr som bland annat innefattar en liten båttur till de djupare delarna av Lummelundagrottan.

Mitt på Gotland finner man Roma med en klosterruin där det ofta bjuds på teater, och Roma Kungsgård som är ett kultur- och hantverkscentrum med fabriksförsäljning. I Roma finns även en museijärnväg där man förutom att besöka museet kan ta sig en tur med ett gammalt tåg eller hyra dressin för en annorlunda upplevelse.