Se och göra i Mellansverige

Utanför den lilla orten Orsa i norra Dalarna finns Orsa Grönklitt. Där kan man besöka en rovdjurspark med alla nordeuropeiska och en del asiatiska rovdjursarter. Brunbjörnar, isbjörnar, vargar, lodjur, sibiriska tigrar och snöleoparder är några av djuren som kan beskådas. Under vintern erbjuder Orsa Grönklitt både utförs- och längdskidåkni6141781-old-map-of-central-swedenng för stora och små, alldeles bredvid djurparken och eftersom den är öppen året om går det utmärkt att kombinera båda aktiviteterna.

I närheten av Orsa finns tätorten Mora där man bland annat kan besöka Zornmuseet, med tavlor målade av den kände konstnären Anders Zorn som målade Sveriges dyraste tavla, vilken såldes för hela 26 miljoner kronor.

När man ändå befinner sig i trakterna runt Orsa och Mora kan man passa på att besöka lilla Nusnäs, där det tillverkas dalahästar för hand, eller ta en båttur på Sveriges sjätte största sjö Siljan.

En annan ort i Dalarna som är värd att besöka, speciellt för den djurintresserade barnfamiljen, är Långshyttan som är belägen i närheten av Hedemora. Där finns bland annat en älgpark där man får mata och klappa älgarna, och bara tjugo minuters bilfärd bort finns Stora Skedvi naturgård. På naturgården finns både lösgående och klappvänliga lantdjur och ett tropikhus med reptiler och fåglar som barnen får vara med och mata.

I Strömsholm i Västmanland kan den historieintresserade besöka Strömsholms och Tidö slott, varav det senare hyser Skandinaviens största leksaksmuseum. På orten finns också ett brygghus där man får gå på visning i bryggeriet och lära sig mer om hur man brygger öl, och om man vill finns det möjlighet till ölprovning.

Sunne är en ort i Värmland som bjuder på mycket gott för den kulturintresserade. Det är värt att besöka Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, och kanske Västanå teater där det finns en stor kostymutställning. Rottneros park hyser många skulpturer för den konstintresserade, ett flertal trädgårdar med olika inriktningar, och för barnen finns Nils Holgerssons äventyrspark med gott om roliga aktiviteter för barnen.