Södra Norrland

Nära Östersund finns de små byarna Mörsil och Mattmar. Där kan man besöka ett kretsloppsshus som bland annat hyser många olika fruktträd, bärbuskar och en vinterträdgård. Betoningen ligger på det ekologiska och hållbara och i det tillhörande caféet serveras endast produkter gjorda av morsil-ostekologiska råvaror. Det finns även e
n gårdsbutik och frigående höns man kan hälsa på och för en naturupplevelse kan man besöka fågelrika Mattmarstjärn med tillhörande fågeltorn. En kort bilfärd ifrån Mattmar och Mörsil finns den populära skidorten Åre med sina många vinteraktiviteter. Vill man ta en paus ifrån det avslappnande och naturnära, finns möjlighet att göra en snabb avstickare till Östersund för att till exempel besöka en utställning om det mytomspunna Storsjöodjuret eller ta en tur förbi vackra Verkö slott där man även har möjlighet att övernatta.

I Järvsö kan man besöka en djurpark med enbart nordiska vilddjur som björn, ren, varg och myskoxe. Parken har ett kunskapscentrum där man kan lära sig mer om Sveriges fem största rovdjur och tack vare att djurparken är förhållandevis liten är miljön lugn och avslappnad. På vintern erbjuder Järvsö skid- och snowboardåkning i Järvsöbacken och det finns även en bergcykelpark där man på sin cykel får ta sig över såväl naturliga som uppbyggda hinder i ett backigt landskap.

Om man har vägarna förbi Gästrikland lockar Gysinge med sitt brandbildsmuseum. Där finns ett trettiotal brandbilar av äldre såväl som modernare modeller utställda. Även brandbilens föregångare, den hästdragna sprutvagnen, finns att beskåda, liksom alla typer av brandkårsutrustning och larmanläggningar från 1800-talet och framåt. Museet är populärt både bland vuxna och barn och det finns möjlighet till guidade visningar. Gysinge är också hem åt ett 400-årigt järnbruk som på 1600-talet användes av vallonerna och där kan den historieintresserade uppleva hur dåtidens järnbearbetning gick till.

Vid bruket finns även möjlighet att hyra kanot och båt, samt flera lek- och spelaktiviteter för hela familjen. Efter en aktivitetsfylld dag kan det vara skönt att slappna av på hotellrummet och då kan det vara lämpligt att utnyttja hotellets wifi och besöka nat.casino för att få hjälp med att hitta en spelform som passar just en själv.