Södra Sverige

I Hestra i Småland finns Isaberg, ett fritidsområde där man finner en av Sveriges största och sydligaste skidbackar för utförsåkning, och under sommarhalvåret finns möjlighet till olika aktiviteter som till exempel segway. Det finns också en äventyrspark som riktar sig mot alla åldrar och som erbjuder höghöjdest_115_pic_1084dsbanor, klätterställningar och hinderbanor. Som skön avkoppling hyser Isaberg också en älgpark med möjlighet till guidade visningar.

Vimmerby är en annan småländsk småort som erbjuder mycket skoj för framförallt barnen. Här finns välkända Astrid Lindgrens värld, där man får träffa på kända figurer som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga, och man kan även ta sig en promenad runt ett Vimmberby i miniatyr. Flera kända platser från Astrid Lindgrens sagor kan också besökas, och barnen kan avnjuta teaterföreställningar baserade på de olika böckerna. Hundar är välkomna i parken så länge de är kopplade. I närheten av temaparken finner man Astrid Lindgrens Näs, ett kulturcentrum som är uppbyggt kring författarinnans barndomshem, och om man känner sig sötsugen efter en dag fylld av aktiviteter kan man besöka Mariannelunds karamellkokeri. Där tillverkas karameller på gammaldags vis och det finns många olika sorters konfektyr till försäljning.

Skånska Hörby erbjuder någonting så ovanligt som ett museum om kannibaler. Föreståndaren har samlat på sig en mängd kulturföremål från avlägsna platser över hela världen, och berättar gärna om sina möten med kannibaler och andra urfolk. I museet kan man bland annat beskåda alltifrån ormskinn och påstådda magiska föremål till ett äkta krympt människohuvud. För den som tycker att museet är för makabert har Hörby mycket annat att erbjuda. Mitt i orten finns en vacker och ovanligt formad kyrka från 1140-talet att beskåda, och utanför Hörby finns två gravfält från järnåldern. För den djur- och naturintresserade finns storkhägnet i Fulltofta där man bedriver naturvård genom att föda upp storkar, och Björkhaga trädgårdsgalleri som har en stor lekpark där klätterställningar och studsmattor integrerats både med naturen och olika konstverk.