Västra Sverige

I Hunnebostrand finner man djurparken Nordens Ark, där man föder upp och släpper ut utrotningshotade djur. Det finns möjlighet att hyra en gammaldags stuga i samband med djurparksbesöket, men då gäller det att klara sig utan elektricitet och rinnande vatten. En halvtimmes bilfärd bort finns Vitlycke museum där man kan beskåda hällristningar från bronsåldern. Det finns också enhunnebostrand-2011_0108 bronsåldersgård med hus såsom de torde ha sett ut under bronsål
dern, olika friströvande lantdjur och flera utställningar som riktar sig mot både vuxna och barn. I Hunnebostrand kan man också vara med på fiske- och skärgårdsturer tillsammans med erfarna fiskare, där man bland annat får vara med och fiska hummer. På norra kajen i Hunnebostrand finns skulpturparken Udden, med många fina skulpturer att beskåda. Det finns också möjlighet att hyra båtar för en utflykt på havet där man med lite tur kan få skåda sälar.

En ovanligt välkänd liten ort är Ullared, som stoltserar med det jättestora varuhuset Gekås, vilket bjuder på timvis med shopping. Ullared är också hemort för en äventyrspark för hela familjen med bland annat lianer, linbanor och hängbroar uppe bland träden.

Fyllinge söder om Halmstad kan erbjuda en stadsbondgård med fritt inträde och flera klappbara djur. Där finns också flera olika trädgårdar och hantverksförsäljning, och kopplade hundar är välkomna. Vill man passa på att bada i havet så finns Skummelövsstrand i närheten, där även hundar får bada inom en markerad zon.

Några mil söder om Fyllinge hittar man Laholm, i vars Gamleby man kan finna pittoreska, gammeldagsa hus i starka färger och kullerstensgator som bevarats sedan medeltiden. Orten hyser också Sveriges enda teckningsmuseum, med både permanenta och tillfälliga utställningar av såväl svenska som utländska konstnärer.

Längs hela västkusten går Kattegattleden, en cykelled i princip helt utan biltrafik och som därför passar hela familjen. På en cykelsemester i det här området kan man uppleva den vackra naturen med sina sanddyner och klippor, besöka traktens naturreservat och även göra en avstickare till de små orter som ligger kringströdda i närheten av Kattegattleden.